Integration är inte ett eget projekt i sig men ingår idag i alla IT-projekt som drivs. Integration av data är inte bara en teknisk nödvändighet utan en tillgång som möjliggör bättre insikter, effektivare processer, och starkare grund för datadriven beslutsfattande. I en alltmer uppkopplad och dataintensiv värld är förmågan att effektivt integrera och hantera data central för er framgång och innovation.
Jag heter Nicklas Andersson och har jobbat som integrationsutvecklare, arkitekt, produktägare och med presale i 25 år. Några av mina senaste uppdrag har bland annat varit som produktägare på Beijer Byggmaterial och integrationsarkitekt på Würth Svenska där jag hjälpt till att integrera flera produkter med deras affärssystem, allt ifrån synkrona, askynkrona till strömmande integrationer.
På Navcite är vårt fokus (bland annat) att hjälpa bolag att maxa sin ROI med hjälp av Infor M3.
I den här artikeln ger jag en övergripande bild av vilka olika typer av integrationer som finns och hur du kan använda dessa för att skapa bättre förutsättningar för dina integrationer och utveckla din affär.
Integrationslandskap
Om du idag kör Infors produkter, t ex Infor M3, så ligger tjänsten hos Amazon (AWS).
Använder du Office 365 så är det enkelt att komma igång med Microsoft Azure och de tjänster som finns där med en enkel prenumerationsmodell. Kombinationen av dessa gör att du enkelt och säkert bygger ett hybridlandskap (Ett hybridlandskap innebär en kombination av molnbaserade och lokala resurser) med integrationstjänster och ett nätverk av kompetens runt Azure som plattform.
Microsoft Azure erbjuder flera fördelar när det används som en molntjänst i ett hybridlandskap. Nedan är några av de styrkor som Azure erbjuder:
Seamless integration – Azure ger en smidig integration mellan molnet och lokala resurser. Tjänster som Azure Arc och Azure Stack gör det möjligt att hantera applikationer och data över både moln och lokala miljöer på ett enhetligt sätt.
Flexibel och skalbar infrastruktur – Med Azure kan ni enkelt skala upp eller ner era resurser beroende på deras nuvarande behov. Detta är särskilt användbart i hybrid- och molnmiljöer där efterfrågan på resurser kan variera.
Säkerhet och compliance – Azure erbjuder robusta säkerhetsfunktioner som hjälper till att skydda data över moln och lokala miljöer. Detta inkluderar avancerad identitets- och åtkomsthantering, nätverkssäkerhet och informationsskydd. Dessutom uppfyller Azure en mängd internationella och industri-specifika standarder. Viktigt i dagens IT-fokuserade samhälle där säkerhet blir allt viktigare.
Enhetlig administration – Azure tillhandahåller verktyg för enhetlig administration och övervakning av applikationer och infrastruktur i molnet och on-premise. Detta underlättar IT-hantering och säkerställer att prestanda och tillgänglighet är optimerade över hela miljön.
Utvecklarvänligt – Azure stödjer en mängd programmeringsspråk och ramverk, vilket gör det till ett attraktivt val för utvecklare. Det ger också tillgång till ett brett utbud av verktyg och tjänster för att bygga, testa och distribuera applikationer. Även tillgången till kompetens är stor runt hela Microsoft-stacken.
Sammanfattningsvis erbjuder Azure en kraftfull, flexibel och säker plattform som effektivt stödjer hybrid- och molnarkitekturer. Det hjälper er att maximera fördelarna med både moln- och lokala resurser och är en viktig del i att driva digital transformation.
Oavsett hur ditt landskap ser ut som finns det lösningar och produkter som ser till att dina integrationer är framtidssäkra, robusta och hjälper dig att utveckla dina affärer lika snabbt som marknaden rusar fram.
Vilka typer av integration finns det
Det går att koppla ihop sina system och information enligt olika mönster, nedan beskrivs några olika. Idag finns det så bra tekniskt stöd så att idag koppla ihop sina system “hårt”, så det över tid blir svårt att underhålla, kan definitivt undvikas.
Batch Integration (Batchbearbetning): Detta är ett av de mest traditionella mönstren för dataintegration. Data samlas in och bearbetas i stora mängder (batches) vid specifika tider. Detta mönster används ofta i system där det inte krävs realtidsuppdateringar, och det kan hantera stora volymer av data effektivt.
Real-Time Integration (Realtidsintegration): I motsats till batchbearbetning sker realtidsintegration kontinuerligt. Data överförs så snart de blir tillgängliga. Detta mönster är viktigt för applikationer där uppdaterad information är kritisk, som till exempel i finansiella system eller online-handel. Det finns olika sätt att hantera data rent tekniskt, i M3 är det vanligt att det är EventHub:en som skickar data vid förändring.
ETL (Extract, Transform, Load): ETL är en process där data extraheras från olika källor, transformeras till ett enhetligt format och sedan laddas in i en måldatabas eller datalager. Detta mönster används ofta för att bygga datalager och för business intelligence (BI)-applikationer.
Strömmande data
Data streams, eller dataströmmar, spelar en central roll i modern dataintegration, särskilt i miljöer där det krävs snabba eller realtidshanterade data. De är särskilt relevanta för vissa av de dataintegrationsmönster jag nämnde tidigare. I Infor OS finns det stöd för att strömma data, även i Azure finns det olika sätt att hantera dataströmmar. Apacha Kafka är en produkt som hanterar stora dataströmmar och låter klienten/prenumeranten att läsa och hantera data i den takten som de klarar av. Det går även att backa tillbaka om data är persistent under en viss period och processa det på nytt.
Låt oss se hur det passar in i olika mönster:
Realtidsintegration: Data streams är avgörande för realtidsintegration. I dessa scenarier flödar data kontinuerligt från källor till målsystem. Tekniker som event streaming och message queuing (t.ex. med verktyg som Apache Kafka som nämns ovan och RabbitMQ) används ofta för att hantera dessa strömmar. Dessa tekniker tillåter data att bearbetas och överföras i nära realtid.
ETL (Extract, Transform, Load): Även om ETL traditionellt har associerats med batchbearbetning, anpassas det mer och mer för att hantera strömmande data. Detta mönster, ibland kallat ”streaming ETL”, innebär att data extraheras i realtid som de genereras, transformeras ”on the fly”, och sedan laddas in i målsystemet eller datalagret omedelbart. Även här kan ett datalager t ex läsa data ifrån Apache Kafka.
Middleware/Data Hub: I en middleware- eller datahubarkitektur kan dataströmmar hanteras genom att använda en message broker eller en event bus. Detta möjliggör effektiv och skalbar hantering av data som strömmar in från och till olika system inom organisationen.
Data Streams i Batch Integration och Data Federation: Även om dessa mönster traditionellt inte fokuserar på strömmande data, kan de anpassas eller kompletteras med dataströmmar. Till exempel kan ett batchsystem schemaläggas för att bearbeta strömmande data som har samlats över en viss tidsperiod, eller att inkludera strömmande datakällor för att ge en mer uppdaterad vy.
Sammanfattningsvis integreras dataströmmar i olika integrationsmönster för att möta behoven av snabbare och mer dynamisk datahantering, vilket är särskilt viktigt i scenarier som kräver realtidsanalys, snabba beslut och interaktivitet. Teknikerna för att hantera dataströmmar utvecklas ständigt för att möta de växande kraven på dataintensiva applikationer.
Infor OS / ION
Infor OS och ION är kraftfulla verktyg för ERP-integration eller andra Infor produkter, som EAM och WMS. Det är molnbaserat och kommer med uppdateringar löpande. Det går också bra att koppla på med lokala integrationer för att skapa eller koppla på till ditt hybridlandskap. Här är några områden som Infors produkter sticker ut:
Centraliserad informationshantering och datakonsolidering: Infor OS och ION möjliggör en enhetlig vy av verksamhetsdata genom att integrera olika affärssystem, bl a M3 och LN. Det går bra att integrera data från olika källor som ERP-system, CRM-system och andra applikationer. Fördelen här mellan olika Infor-produkter är att det finns många integrationer färdiga med Infors egna dokument (en OAGiS-variant i XML som internt kallas BOD). Genom att använda Infor OS och ION kan ni få en mer sammanhängande arkitektur och omfattande förståelse för er verksamhet, vilket underlättar bättre beslutsfattande och effektivitetsförbättringar.
Automatisering av arbetsflöden och processer: Ett annat viktigt inslag är möjligheten att automatisera affärsprocesser. Med Infor OS och ION kan ni som organisation skapa anpassade arbetsflöden som automatiserar uppgifter och förenklar processer. Detta inkluderar allt från enkla uppgifter som att godkänna inköpsorder till mer komplexa processer som att hantera leveranskedjor. Denna automatisering hjälper till att minska manuella fel, öka produktiviteten och förbättra operativ effektivitet.
Förbättrad dataintegration och tillgänglighet: Infor OS och ION erbjuder kraftfulla verktyg för att integrera och synkronisera data över olika system. Detta inkluderar förmågan att hantera stora mängder data och säkerställa att informationen är konsekvent och aktuell över olika plattformar. Med dessa verktyg kan du som användare enkelt komma åt och analysera data från olika källor, vilket bidrar till mer informerade beslut och strategier.
API Connectivity
ION API Gateway
API-delen i Infor OS är en central komponent för integration och anpassning, både vad gäller APIer ifrån Infor men även att använda externa APIer direkt i Infor OS.
API Gateway: Infor OS använder en API Gateway som fungerar som en central punkt för alla API-anrop. Detta förenklar integrationen av olika system och applikationer, oavsett om de är interna system eller externa tjänster. Genom att använda API Gateway kan utvecklare skapa säkra och skalbara integrationer som kan hantera stora datamängder och samtidigt upprätthålla hög prestanda.
Standardiserade och anpassningsbara API:er: Infor OS erbjuder ett brett utbud av förkonfigurerade, standardiserade API:er som gör det möjligt att snabbt ansluta och integrera olika system. Dessa API:er är utformade för att vara flexibla och kan anpassas för att möta specifika affärsbehov. Det betyder att ni som organisation kan använda dessa API:er för att anpassa sina applikationer och tjänster utan att behöva skriva omfattande mängder kod från grunden.
Säkerhet och Compliance: Säkerhet är en viktig aspekt av Infor OS API:er. Systemet erbjuder robusta säkerhetsfunktioner som autentisering, auktorisering och kryptering för att skydda data och API-anrop. Detta säkerställer att känslig affärsinformation förblir skyddad och att företagets integrationer uppfyller gällande compliance-standarder. Viktigt idag när säkerhet återigen står högt upp på allas agenda!
RESTful API-design: Infor OS API:er är vanligtvis utformade enligt REST-principer, vilket innebär att de är lätta att använda och integrera med. RESTful API:er använder standardiserade HTTP-metoder och statuskoder, vilket gör dem intuitiva för utvecklare. Detta underlättar skapandet av flexibla och effektiva integrationer som kan interagera smidigt med olika webbtjänster och applikationer. Det går med detta även bra att versionshantera APIerna och på sikt kunna uppgradera dessa löpande gentemot konsumenterna av API:erna.
Möjligheter till utveckling och anpassning: API:er i Infor OS tillåter utvecklare att skapa egna anpassade applikationer och utvidga funktionaliteten i befintliga system. Detta öppnar för möjligheter att utveckla skräddarsydda lösningar som är specifikt anpassade till företagets unika behov och processer.
Microsoft Azure API Management
På samma sätt som Infor har en lösning i produkten ION API Gateway, så har Microsoft sin lösning i API Management. API Management integrerar väl med övriga produkter i Azure som erbjuder REST-gränssnitt så som Azure Functions och Logic Apps, men även emot andra produkter som erbjuder APIer. API Management erbjuder en rad funktioner för att hantera, publicera, och säkra API:er. Här är tre av de mest framstående funktionerna som utmärker Microsofts API Management:
Säkerhet och compliance: Microsofts API Management tillhandahåller robusta säkerhetsfunktioner som autentisering, auktorisering, nyckel- och tokenhantering, samt begränsningar av anropsfrekvens (rate limiting) för att skydda API:er mot överanvändning och obehörig åtkomst. Det stödjer också integrering med Azure Active Directory för att möjliggöra säker och kontrollerad tillgång baserad på identitetsförvaltning. Dessa säkerhetsfunktioner hjälper till att säkerställa att API:er och de data de exponerar skyddas enligt branschstandarder och efterlever relevanta regleringar och compliancekrav.
Analyser och övervakning: En annan nyckelfunktion är förmågan att noggrant övervaka och analysera API-användning. Detta inkluderar realtidsövervakning och loggning av API-anrop, vilket ger insikter i hur API:er används, prestandamätningar, och möjliga fel eller flaskhalsar. Microsofts API Management tillhandahåller även detaljerade analyser och rapporteringsverktyg som hjälper organisationer att förstå användningsmönster, optimera sina API:er och förbättra tjänsternas övergripande prestanda.
Utvecklarportal och dokumentation: För att underlätta användningen och adoptionen av API:er erbjuder Microsofts API Management en anpassningsbar utvecklarportal som gör det möjligt för utvecklare att upptäcka, testa och abonnera på API:er. Portalen tillhandahåller automatiskt genererad dokumentation, interaktiva testverktyg och exempelkod, vilket gör det enklare för utvecklare att snabbt komma igång med att använda API:er. Denna funktion främjar ett ekosystem där utvecklare kan bidra till och dra nytta av API:er på ett effektivt sätt.
Dessa tre funktioner utgör kärnan i Microsofts API Management och gör det till ett kraftfullt verktyg för organisationer som vill hantera sina API:er på ett effektivt, säkert och skalbart sätt.
Summering och tips
- Lägg din API gateway och hantering på ett ställe och styr det med rättigheter och versioner oavsett vilken leverantör du väljer.
- APIer med rätt hantering ger dig flexibilitet! Se till att bygga APIer även emot äldre system om det finns ett behov för att kunna tillgängliggöra data och få dina applikationer att leva längre.
- APIer kommer att förenkla för dig att integrera, oavsett system och leverantör.
- Var redo att hänga med och agera snabbt, det kommer att ge dig fördelar gentemot konkurrenter och tillsammans med dina kunder och partners.
- Glöm inte bort att varje IT-projekt innehåller integration
Vill du veta mer, diskutera strategi, gå på djupet eller ta en allmän diskussion kring integrationer runt Infor M3 eller i Azure så är du varmt välkommen att höra av dig!